Ojojoj.
Nu snurrar Pastis i sin dieselcylinder.

Ojojoj.
Solrosolja när det finns rapsolja!
Matsnobben från "ume" tittar in.
Šaltibarščiai. Utan olja.Sniper skrev: tis 27 maj 2025, 17:41Matsnobben från "ume" tittar in.
I kväll vankas en baltisk specialitet tillagad i rapsolja?
Eller blir det fondue Mirco-style?
Leksing i vargaland skrev: mån 26 maj 2025, 20:11Mat som man inte har flått och styckat själv är halvfabrikatPastis skrev: sön 25 maj 2025, 11:33
Det är en väldig skillnad på att tillaga maten själv från råvaror och att köpa processad mat. Man ska undvika att köpa processad mat så ofta man kan, köp istället råvaror och tillaga själv. Klart bättre, nyttigare och godare.![]()
200 miljoner sydeuropeer snurrar i sina olivlundar
Efter en hel del husman på sistone blev det idag angusburgare i Frisco-bröd. Vilket jag naturligtvis åt färdigt, med bevarad matglädje, innan herrarna i ilsket rött fick chansen att skriva något komprometterande om de irländska djuren.Vad blev det till kvällsmat idag, goa redaktörn?
Nja.Sniper skrev: tis 27 maj 2025, 19:07 "Frågar åt en vän (Wittgenstein)" undrar:
Efter en hel del husman på sistone blev det idag angusburgare i Frisco-bröd. Vilket jag naturligtvis åt färdigt, med bevarad matglädje, innan herrarna i ilsket rött fick chansen att skriva något komprometterande om de irländska djuren.Vad blev det till kvällsmat idag, goa redaktörn?
Apropå lax så började tjejen på lokala Ica negga idag. Jag slog till på ett erbjudande om Pacific laxfilé för 69 :- och frågade om inte hon också ska göra det - matintresserad och erbjudandeglad som hon är - men hon sa att Frankrike förbjudit odlad lax från Norge för den är så full med skit. Jag sa att jag äter den aktuella laxen så sällan att jag tror att min kropp kan hantera lite skit.Gösen skrev: tis 27 maj 2025, 19:49Nja.Sniper skrev: tis 27 maj 2025, 19:07 "Frågar åt en vän (Wittgenstein)" undrar:
Efter en hel del husman på sistone blev det idag angusburgare i Frisco-bröd. Vilket jag naturligtvis åt färdigt, med bevarad matglädje, innan herrarna i ilsket rött fick chansen att skriva något komprometterande om de irländska djuren.Vad blev det till kvällsmat idag, goa redaktörn?
Det är nog Frisco de tänker säga gör dig sico.
Ume redaktionen vill nog gärna tillägga hur gott det är med det klassiska tillbehören gravad lax och messmör på hamburgare.
Själv åt jag chili con carne på grannens kossa med en sallad till, innehållande processad fetaost och processad majs, inte tillräckligt mycket för att ha blivit olja. Men ändå.
Det där tas upp i den utmärkta serien "Mat och Potatis" från 1986 med Marit Paulsen. Här i avsnitt 4 av 4, men hela serien är sevärd:Sniper skrev: tis 27 maj 2025, 20:13Apropå lax så började tjejen på lokala Ica negga idag. Jag slog till på ett erbjudande om Pacific laxfilé för 69 :- och frågade om inte hon också ska göra det - matintresserad och erbjudandeglad som hon är - men hon sa att Frankrike förbjudit odlad lax från Norge för den är så full med skit. Jag sa att jag äter den aktuella laxen så sällan att jag tror att min kropp kan hantera lite skit.Gösen skrev: tis 27 maj 2025, 19:49Nja.Sniper skrev: tis 27 maj 2025, 19:07 "Frågar åt en vän (Wittgenstein)" undrar:
Efter en hel del husman på sistone blev det idag angusburgare i Frisco-bröd. Vilket jag naturligtvis åt färdigt, med bevarad matglädje, innan herrarna i ilsket rött fick chansen att skriva något komprometterande om de irländska djuren.
Det är nog Frisco de tänker säga gör dig sico.
Ume redaktionen vill nog gärna tillägga hur gott det är med det klassiska tillbehören gravad lax och messmör på hamburgare.
Själv åt jag chili con carne på grannens kossa med en sallad till, innehållande processad fetaost och processad majs, inte tillräckligt mycket för att ha blivit olja. Men ändå.
Den kommer ätas i nära framtid med Abbas citron & dillsås och årets första härligt jordiga färskpotatis (19:90).
Undrar vad det var för rätt?Fråga: Jag har ett smärre problem som jag funderat över länge nu, jag vet helt enkelt inte vad jag ska ta mig till. Min vän bjuder alltid på samma rätt, en rätt som jag inte har något till övers för. Enligt mig är det inte särskilt trevligt att säga att man inte tycker om maten som någon bjuder på då man är hembjuden på middag, således tackade jag och åt av maten första gången jag var bjuden hem till min vän (om än en väldigt liten portion).
Till min fasa bjöd min vän på samma rätt nästa gång jag var där, ja, varenda gång jag varit där - runt femton gånger nu.
Nu sitter jag alltså i en liten knipa, det känns orimligt att först nu berätta att jag ogillat maten varenda gång jag varit över på middag. Jag är rädd att min vän kommer att bli ledsen och undra varför jag inte sagt något tidigare. Men jag fasar för att behöva äta denna rätt igen.
Jag har försökt propsa på att jag ska ta med råvaror då jag "hittat ett nytt recept som vore trevligt att testa med dig". Min vän föreslår då att vi ska äta den nya rätten när vi är hemma hos mig men insisterar på att få laga maten själv när vi äter där.
Vad ska jag göra för att lösa detta utan att göra min vän ledsen eller bete mig otrevligt?
Ska jag säga att jag tyvärr har fått svårt för denna rätt den senaste tiden och fråga om det är okej om vi äter något annat nästa gång vi ses? Eller hitta på att jag blivit allergisk? Eller fortsätta äta rätten och inte säga något?
Eller finns något bättre alternativ?
https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2 ... 21/mathat/